Евгений Пригожин обяви Франция за "спонсор на тероризма"

Причината е бомба в пратка, ранила служител на ЦАР
16 дек 2022 19:30, Нели Христова
59
Евгений Пригожин обяви Франция за "спонсор на тероризма"
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин призова днес Москва да обяви Франция за "спонсор на тероризма", след като скрита в пратка бомба рани руски служител в Централноафриканската република.

"Вече поисках от руското външно министерство да започне процедура за обявяване на Франция за държава спонсор на тероризма", е цитиран Пригожин в изявление, публикувано от неговата компания "Конкорд".

Той заяви, че трябва да се проведе "задълбочено разследване" на "терористичните методи на Франция и нейните западни съюзници - Съединените щати и други".

Пригожин, съюзник на руския президент Владимир Путин, публикува изявлението, след като в петък в Централноафриканската република при нападение с пакети беше ранен ръководителят на руски културен център Дмитрий Сити.

Говорителят на руското посолство в Банги потвърди нападението над Сити, като заяви, че той е настанен в болница.

Пригожин заяви, че не е ясно дали Сити ще оцелее.

"Руските лекари правят всичко възможно в болницата в Банги, за да го спасят", каза Пригожин.

 Той твърди, че преди да изгуби съзнание Сити е видял бележка, на която уж пишело: "Това е за теб от всички французи, руснаците ще се махнат от Африка".

Държава спонсор на тероризма

Пригожин заяви, че за първи път Сити е получил пратка от Того на 11 ноември. Пратката съдържала снимка на сина му, пребиваващ във Франция, и бележка, в която се казвало, че ако руснаците не напуснат Африка, "следващия път ще получи главата на сина си".

Пригожин заяви, че е отворил новата пратка в петък, защото си е помислил, че тя ще съдържа главата на сина му.

"Ако Дмитрий Сити остане жив, той ще продължи борбата и ще види със собствените си очи как тези, които са направили покушението срещу него, ще изгорят в пламъците на историята", добави Пригожин.

"Ако умре, той завинаги ще остане символ на тази борба."

През последните няколко години търканията между Франция и ЦАР нараснаха заради засилващото се руско военно присъствие.

През 2018 г. Москва изпрати инструктори в страната, а през 2020 г. ги последваха стотици паравоенни, за да помогне на президента Фаустин Арканж Туадера да победи бунтовниците, настъпващи към столицата.

Франция, ООН и други държави твърдят, че това са наемници от подкрепяната от Кремъл групировка "Вагнер", която е свързвана със зверства и разграбване на ресурси.

Последните френски войски, разположени в Централноафриканската република, напуснаха през декември.

Санкциониран от Вашингтон и Брюксел, Пригожин се превърна в един от най-верните лейтенанти на Путин, след като Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

През ноември Европейският парламент призна Русия за "държава спонсор на тероризма", обвинявайки нейните сили в извършване на жестокости по време на офанзивата ѝ в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари